Mahirə  Əsədova 17 may 2017-ci il tarixində  Azərbaycan Texniki Universitetində TVİNNİNQ layihəsi çərçivəsində "Azərbaycanda metrologiya sisteminin gücləndirilməsi" mövzusunda seminarda iştirak edib.

Avropa  İttifaqı və Azərbaycan Respublikasının Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsinin birgə icra etdikləri  TVİNNİNQ layihəsi Çex Metrologiya İnstitutu və Almaniyanın Fiziki-Texniki İnstitutunun  yaratdığı  əməkdaşlıq çərçivəsində icra olunur. Qeyd olunub ki, iki il müddətinə icra olunan layihənin əsas məqsədi metrologiya sahəsində standartlara, normalara və proseslərə dair Aİ və beynəlxalq təcrübəyə uyğun olaraq, metrologiya sisteminin inkişafı vasitəsi ilə Azərbaycanın dünya bazarına çıxışını dəstəkləməkdir.

Çex Metrologiya İnstitutunun əməkdaşı, Aİ-nin eksperti Tomas Hajduk və Sloveniyanın nümayəndəsi, layihənin koordinatoru Yekaterina Vladimirovna (Ölçmənin) qeyri-müəyyənliyi, ölçmənin modelləşdirilməsi haqqında seminar iştirakçılarına ətraflı məlumat verib.

Seminarda iştirak edən Azərbaycan Respublikasının Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsinin (SMPDK) Metroloji təminat şöbəsinin baş məsləhətçisi, professor Yusif Həsənov TVİNNİNQ layihəsi haqqında məlumat verib və ölkə iqtisadiyyatının inkişafında başlıca sahələr olan texniki tənzimləmə, standartlaşdırma, metrologiya, uyğunluğun qiymətləndirilməsi sahəsində akkreditasiya sahələrini tənzimləyən qanunvericilik aktlarının Avropa təcrübəsinə uyğunlaşdırılmasını vurğulayıb.

Azərbaycan Memarlıq və İnşaat Universiteti (AzMİU) ilə Plagiat.pl MMC arasında əməkdaşlıq müqaviləsi imzalanıb.

Universitetdən AZƏRTAC-a bildirilib ki, mərasimdə rektor Gülçöhrə Məmmədova elmi işlərin, dərs vəsaitlərinin, monoqrafiyaların və s. plagiat baxımından yoxlanılmasının ali təhsil müəssisəsi üçün çox vacib olduğunu, Təhsil Nazirliyinin də bu məsələyə diqqətlə yanaşdığını bildirib. Müxtəlif antiplagiat proqramlarının mövcud olduğunu deyən rektor StrikePlagiarism.com antiplagiat sisteminin universitetdə istifadəsi ilə bağlı Plagiat.pl MMC ilə danışıqlar getdiyini iştirakçıların diqqətinə çatdırıb: “Bu şirkətlə işbirliyi qurmağa qərar verdik, birillik müqavilə imzalayacağıq”.
MMC-nin Azərbaycan filialının direktoru Əli Təhməzov isə qeyd edib ki, Plagiat.pl (Strikeplagiarism.com beynəlxalq brendin adıdır) 2002-ci ilin iyun ayında yaradılıb. Şirkət pedaqoqlara universitetlərdə plagiat ilə mübarizədə dəstək göstərir. Strikeplagiarism.com Polşa, Rumıniya, Almaniya, Kolumbiya bazarlarının lideridir, həmçinin MDB məkanında Qazaxıstan, Ukrayna, Moldova və Azərbaycanda fəaldır.
Vurğulanıb ki, müqavilənin şərtlərinə uyğun olaraq universitetdə tədqiqatçılar üçün Strikeplagiarism.com antiplagiat sisteminin istifadəsinə dair təlimlərin keçirilməsi planlaşdırılır.
Sonra tərəflər əməkdaşlıq müqaviləsi imzalayıblar.

II Azərbaycan-Belarus birgə beynəlxalq qrant müsabiqəsi elan olunub

Elmin İnkişafı Fondu 2015-ci il noyabrın 28-də Minsk şəhərində imzalanmış “Azərbaycan Milli Elmlər Akademiyası, Azərbaycan Respublikasının Prezidenti yanında Elmin İnkişafı Fondu ilə Belarus Milli Elmlər Akademiyası, Belarus Respublika Fundamental Tədqiqatlar Fondu arasında əməkdaşlıq haqqında” dördtərəfli sazişin müddəalarını nəzərə almaqla II Azərbaycan-Belarus dördtərəfli birgə beynəlxalq qrant müsabiqəsini elan edib.

Müsabiqə Azərbaycan və Belarus alimlərindən ibarət müvəqqəti yaradılmış yaradıcı kollektivlərin birgə yerinə yetirilməsi planlaşdırılan və hər dörd tərəf üçün aktual olan elmi istiqamətlər üzrə elmi-tədqiqat layihələrini dəstəkləmək, beynəlxalq elmi əməkdaşlıq fəaliyyətini stimullaşdırmaq və müasir elmi problemlərin həlli üçün əlavə yaradıcılıq imkanı yaratmaq məqsədilə elan olunub.

Müsabiqə çərçivəsində fundamental, tətbiqi xarakterli və 100 000 manatadək maliyyə həcmli layihələr maliyyələşdiriləcək. Müsabiqədə iştirak etmək üçün layihələr 2017-ci il martın 16-dan mayın 15-i saat 17:00-dək təqdim olunmalıdır. Nəticələrin Belarus Respublikasının Dövlət Elm və Texnika Komitəsinin məcburi dövlət ekspertizasının bitmə tarixindən asılı olaraq 2017-ci ilin sentyabr ayında açıqlanması planlaşdırılır.

Müsabiqəyə layihələr yalnız Elmin İnkişafı Fondunun yaratdığı innovativ texnologiya olan “e-QRANT”=“Qrant layihələrinin Elektron İdarəolunması Sistemi” vasitəsilə təqdim edilə bilər. Qrant iddiaçılarına kömək və sualların cavablandırılması məqsədilə seminarların keçirilməsi nəzərdə tutulub. Bu barədə əlavə məlumat və müsabiqənin keçirilməsi qaydaları ilə ətraflı olaraq Fondun İnternet səhifəsindən (http://sdf.gov.az) tanış olmaq olar.

25-26 Oktyabr  2016 – cı ildə Standartlaşdırma, Metrologiya və Patent üzrə Dövlət Komitəsi (SMPDK), Ümumdünya Əqli Mülkiyyət Təşkilatı (ÜƏMT) və Avrasiya Patent Təşkilatının (AAPT) tərəfindən təşkil olunmuş “Patent hüquqlarında müasir istiqamətlər ” mövzusunda  keçirilən regional seminarda əməkdaşlarımız  Mahirə Əsədova , və Göyçə  Əhmədova  iştirak etmişlər.
   Seminarda “Üzv ölkələrdə əqli mülkiyyət sisteminin inkişafı sahəsində ÜƏMT-nin fəaliyyəti ”, “Patentlərin qorunması və istifadəsində müasir istiqamətlər ” , “Beynəlxalq  patent sisteminin ən yeni nailiyyətləri ”,  “Patent sahəsində Azərbaycan qanunvericiliyi , norma yaradcılığı fəaliyyəti ”,  “Patentlərin səmərəliliyi”, “Əczaçılıq sahəsində patent qabiliyyətinin qiymətləndirilməsi” və s mövzularda məruzələr dinlənlib.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Elmi-tedqiqat şöbəsinin işciləri ZərnişanƏliyeva  və  Firuzə İbrahimova İyunun 22-23də Azərbaycan Dövlət İqtisad Universitetində Thomson Reuters Sertifikatlaşma Proqramını uğurla başa çatdıraraq, 'Web of Science', 'Journal Citation Reports', 'ResearcherID', 'Endnote Basic' üzrə, sertifikata layıq görüldülər.